torsdag, november 01, 2012

Språk är spännande!

En kollega till mig berättade någonting fascinerande på jobbet häromdagen. Hon hade nyligen sett en dokumentär på teve som handlade om en person som reste till ett u-land för att bo hos en grupp människor (en sorts stam) där och försöka lära sig deras språk helt utan hjälp av vare sig tolk eller ordböcker.

Personen/reportern lärde sig språket genom att peka på föremål eller göra saker och sedan fråga vad tinget eller handlingen kallades. På så vis kunde han bara lära sig sådant som han hade behov av. Endast sådant han kunde se, ta på eller göra i den lilla byn.

Det som fascinerade mig mest, och det som gör att jag vill skriva ett blogginlägg om ämnet, är att stammens språk helt saknade siffror!
De använde sig istället av uttryck som "några få", "många", "alla", "lite", "mycket", "mer", "mindre" osv.

Fundera över det!
I den civiliserade, datorstyrda, välorganiserade värld som vi i Sverige och folk i andra i-länder lever i så är siffror ett måste. Vare sig det handlar om telefonnummer, adresser, klockslag eller numrerade sittplatser - vi behöver våra siffror för att vardagen ska fungera.

Har man däremot inga biografer eller teatrar att köpa sig sittplatser till, inga telefoner att ringa med, inga klockor och inget postsystem så vad ska man egentligen med siffror till?

Det räcker antagligen med att meddela att "det finns några bufflar där borta", vem behöver veta ifall det var just fem eller nio stycken?

Detta visar att språk utvecklas efter behov. De ord som finns är de ord som används, och behöver man ett nytt ord eller uttryck så kommer ett att utformas för att täcka det behovet. Alla världens språk utvecklas ständigt - nya ord tillkommer medan andra glöms bort.

De  språk vi känner till kommer inte att vara desamma för personer som växer upp några generationer framåt i tiden.
Språk är spännande! :D

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar