söndag, september 04, 2011

Tjänstefel av bussis?

För några veckor sedan under den helg då Musiken Makt ägde rum här i Luleå så hände någonting som dröjt sig kvar i mina tankar sedan dess. Orsaken var att jag tyckte att situationen var så konstig och fel, rätt ska vara rätt!

Jag, Andreas och en vän skulle ta bussen in till stan för att besöka MM. Klockan var strax före 19, lördag kväll.
Inför sommaren beslutade LLT (Luleå LokalTrafik AB) att sluta ta emot kontanter som betalning på bussarna efter kl 19 alla dagar. Detta främst för att skydda sina chaufförer efter att flera rån ägt rum under en relativt kort tid.

Bussen vi skulle ta den här kvällen hade enligt tidtabellen avgångstiden 18.57, alltså innan kl 19.00. Vi stod på hållplatsen och väntade tillsammans med ca 10 andra personer.
När bussen väl kom hade klockan hunnit bli 19.02, bussen var alltså utan tvivel försenad.

Jag, Andreas stod bland de sista i kön fram till bussdörren, framför oss skulle en grupp på 5-6 personer precis kliva ombord. Då ville inte busschauffören ta emot deras tjugolappar, utan påminde dem om kontantstoppet och påpekade att klockan minsann var över 19.00!

"Men bussen skulle ju EGENTLIGEN ha avgått 18.57, och därför räknade vi ju med att vi skulle kunna betala kontant!"
Bussisen höll dock fast vid sitt beslut - ni kommer inte på utan giltiga färdbevis.

Alltså fick människorna gå av igen, och helt enkelt vänta på nästa buss (som skulle gå 30min senare). Men först måste de köpa biljett på Ica förstås. Det hade man vid den tidpunkten bara kunnat göra sedan ett par veckor tillbaka, så många visste inte ens om att man numera göra det. Här i Luleå finns inga fancy SMS-biljetter inte, här kör vi med plastkort (typ SLs Accesskort) eller papperslappar!

Eftersom det var mer bussisens än passagerarnas fel att klockan hann slå sju, så tycker jag att chauffören borde ha tagit emot kontanterna, alternativt släppt på personerna gratis.

Tyvärr så kan man ju inte riktigt bojkotta lokaltrafiken som ett sätt att visa sitt missnöje, åtminstone inte som student med en begränsad ekonomi.
Så LLT kan ju fortsätta snåla utan att det påverkar dem särskilt mycket. Eller? =/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar